Masalah Kos Iklan Mahal?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
kos iklan mahal

Salah satu masalah biasa dialami oleh para pemasar ialah kos iklan mahal. Semestinya dalam hari-hari kita buat iklan, ada sesekali kos naik tinggi dari biasa. Yang penting apa tindakan kita? Biarkan atau buat sesuatu? Jom baca tips dibawah ni.

Product Need

Gunalah segala jenis targeting yang ultra targeted pun, tapi kalau produk itu sendiri tak dapat nak menyelesaikan ‘need & want’ pelanggan pun tak guna juga. Katakunci, produk ni orang nak ke tak? Antaranya produk mesti betul betul bermanfaat, selesaikan masalah, dan tak sama dgn produk-produk lain. Mesti kena ada USP yang tersendiri. Kemudian, penyampaian pula bukan semata menarik ’emosi’ pelanggan kita, akan tetapi ‘trigger button’ dengan kelebihan yang ada dalam produk kita dalam bentuk mesej samada video & Copy Writing (CW).

Format Iklan

Nak main elemen emosi ni bukannya kena tunjuk gambar testimoni semata mata, akan tetapi kena support juga iaitu:
1. Video review produk kita secara jujur, apa pandangan mereka tentang produk anda.
2. Video tunjuk cara penggunaan, mereka guna produk anda seterusnya pelanggan lebih yakin untuk membeli.
3. Video teaser, video yang nampak seseorang yang sedang pakai, sedang guna, sedang menggayakan. tapi video ni pendek je.
4. Promosi di copywriting, highlighkan berapa jimat mereka dapat dgn harga promosi ni.
5. Free item di Copywriting. highlightkan apa yang mereka dapat free dgn pembelian ini. bertambah-tambah jimat. katakan dpt free postage, free XXX.

Format Berkala

Bila nak belanjakan bajet besar biasanya pening nak pakai audiens apa kan? boleh buat salah satu ni:..

  1. Duplicate adset. Tukar Detail Targeting (DT) Lain (nak split test lagi)..Guna Custom Audience (CA) All 7 days (Enggage, Traffic, Video Views)..Guna Look Alike (LA) Ni dalam kempen yang sama, 1 adset letak dalam RM10 – RM20 sahaja pun dah cukup.
  2. Duplicate kempen terus, tukar kreatif- guna sebiji-sebiji adset dlm kempen lama, cuma tukar gambar atau video. CW kekalkan- Atau guna gambar or video sama, Ringkaskan copywriting dari panjang, pendekkan sikit, or tukar headline.
  3. Sebiji mcm point no 2, cuma tukar conversion event. dari Add-to-cart (ATC) tukar purchase terus.. …
  4. Duplicate kempen, cuma kalini ambil adset yang perform shj, on Campaign Budget Optimization (CBO) dgn budget tinggi.

Split Test

Fasa split test jangan terkejut kos mahal mendadak, sebab bila kita split test banyak banyak ada menjadi dan ada tak menjadi. Hari kedua – ketiga, kita tutup mana yang tak ada result. Dan maintain yang ada result je.. Disini kos per result akan stabil balik. Bayangkan dibawah ni, cost per result RM300 spend RM600. satu adset RM20.. ada 30 adset semuanya. Yang ada result kekalkan dan yang tak ada result selepas dua hari boleh off.

Ads Account

Kalau nak spend besar, tapi iklan sangkut dengan hasil yang mcm tu je. Cadangan seterusnya adalah: Pecah budget kepada beberapa akaun ads. Assign 1 team jaga 1 akaun ads. Dari spend 2K sehari, boleh pecah 4 team marketer, dimana sorang spend RM500

Disini kita dah tak pening nak handle ads tak jadi sorang sorang. Sebab kita dah delegate team kerja marketing kita. Dan ni antara most recommended, sebab ads akaun A, takkan effect iklan ads akaun B.

Sumber Artikel: Facebook @ubaidullahjaafar
Lebih banyak tips di sini: lernify

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *