5 E-Commerce Payment Gateway Untuk Website Ecommerce

Facebook
Twitter
LinkedIn

Salah satu elemen penting dalam pembinaan sebuah website ecommerce adalah saluran pembayaran (payment gateway) yang akan digunakan oleh pelanggan. Saluran ini sangat penting dalam proses jual beli termasuklah kesan kepada kadar pembelian (Checkout Rate). Pemilihan sistem payment gateway ini penting. Ini termasuklah kelajuan transaksi, keselamatan transaksi, User Interface (UI) yang memudahkan, dan kurang atau tiada error. Berikut adalah 5 E-Commerce Payment Gateway yang boleh digunakan di Malaysia.

1. GHL

GHL Systems Berhad (eGHL) ditubuhkan pada Tahun 2013 Mac. eGHL menawarkan penyelesaian pembayaran Internet yang selamat, merangkumi saluran pembayaran kad dan bukan kad, di seluruh Asia Tenggara, kepada perniagaan dalam talian di seluruh rantau ini. eGHL mematuhi Akta Perkhidmatan Kewangan Malaysia 2013 & dikawal selia sebagai pemerolehan bukan bank dengan Bank Negara Malaysia. Gerbang pembayaran eGHL sepenuhnya mematuhi PCI Level 1 dan dibina berdasarkan teknologi terkini dalam industri. Cukup gabungkan dan mulailah menerima pembayaran untuk semua perisian aplikasi keranjang belanja Jenis E-dagang.

2. Billplz

Billplz adalah antara sistem PG yang banyak digunakan di website e-commerce. Kerana pendaftaran akaun Billplz sangat mudah dan bagi yang menggunakan website wordpress, hanya install plugin Billplz sahaja. Untuk setup di woocommerce cuma memerlukan 3 key utama. Kebiasaanya tempoh penyelesaian pembayaran (settlement) hanya makan masa dalam 1 hari bekerja.

3. Ipay88

iPay88 adalah Penyedia Gateway Pembayaran serantau terkemuka dan pemenang anugerah di Asia Tenggara. Ipay88 menyediakan penyelesaian inovatif untuk menerima pembayaran secara dalam talian. Ibu pejabat Ipay88 terletak di Kuala Lumpur, Malaysia dan juga meliputi di Kemboja, Indonesia, Filipina, Thailand dan Singapura.

4. Stripe

Standard baru dalam pembayaran dalam talian, stripe adalah platform perisian untuk menjalankan perniagaan internet. Stripe menyediakan alat yang kuat dan fleksibel untuk perdagangan internet seperti pasar, kedai e-dagang atau platform crowdfunding.

5. Paypal

Paypal adalah syarikat antarabangsa, tetapi mereka berkhidmat di Malaysia. Berbelanja dan bayar dengan PayPal dan bukan sahaja anda tidak perlu risau tentang keselamatan, anda juga akan dapat menikmati tawaran PayPal eksklusif di kedai kegemaran anda. Berbelanja dengan PayPal lebih selamat dan mudah kerana yang anda perlukan hanyalah e-mel dan kata laluan anda, dan Paypal akan menyimpan semua maklumat anda dengan selamat. Sokongannya cepat dan baik.

6. m2upay

Maybank2u Pay adalah penyelesaian pintu masuk pembayaran debit dalam talian untuk perniagaan anda. Pelanggan anda kini dapat membayar pembelian dengan serta-merta melalui akaun Maybank Current atau Saving. Mohon sekarang untuk Maybank2u Pay untuk menggunakan sistem pembayaran dalam talian yang selamat untuk memenuhi keperluan perniagaan anda.

Gerbang PG lain

Senangpay.my  – Sama ada anda menjual di laman web e-commerce, atau di media sosial, atau platform lain, senangPay membantu anda menerima pembayaran dalam talian dengan mudah.
Toyyibpay – Jika anda tiada syarikat, anda boleh menggunakan sistem PG Toyyibpay untuk website anda.

Artikel asal: lernify.com

More to explorer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *